Во лавините во Австрија загинаа 10 лица

Во лавините на Алпите загинаа 10 лица, а меѓу загинатите во Австрија се и тројца Германци.

Австриските медиуми синоќа јавија дека се пронајдени телата на момче и девојка, по кои се трагаше од неделата. Тие се нашле на патот на лавината, која ги фрлила во амбис, затрупувајќи ги со два метри снег.

На австриските Алпи и натаму се отсечени илјадници луѓе.

На подрачјето на Долна Австрија во тек е потрага по двајца туристи, но поради опасноста од лавини спасувачките акции се често стопирани.

Метеоролозите најавуваат дека до недела ќе падне уште еден метар снег, аавстриските медиуми наведуваат дека станува збор за количина која паѓа еднаш во десет години. Опасноста од лавини останува висока во Австрија, Германија и Швајцарија.