Расте продажбата на електровозила во Европа

Продажбата на електрични возила во Европа во септември достигна 33.716 единици. Вкупно, за првите девет месеци од годинава на Стариот континент се продадени 214.147 електрични автомобили, што е за 33,2 отсто повеќе отколку во истиот период минатата година.

Најмногу возила на електричен погон меѓу јануари и септември се продадени во Норвешка (43.700), што е раст од 29 отсто во однос на истиот период лани.

Голем раст се бележи и во Германија, каде што за првите девет месеци се продадени близу 40.000 електровозила, а се повеќе купувачи за возилата кои ги покренуваат електромотори се одлучуваат и во Велика Британија, Франција…

Тоа се земји кои даваат најголеми субвензии за купување на електровозила и кои се движат од 5.000 до 12.000 евра.

Најпродаван електричен автомобил во септември е „тесла С“ кој го купиле 2.526 лица. Следат „рено зое“ со 2.306, „тесла Х“ со 2.136 и „мицубиши аутландер“ со 2.080 продадени возила.