Амбасадорката Брнз во посета на компанијата „Алкалоид“

Делегација од Амбасадата на Соединетите Американски Држави предводена од Амбасадорката Кејт Мери Брнз ја посети фармацевтската компанијаа „Алкалоид“ АД Скопје, при што беа запознаени со резултатите од работењето на компанијата,
нејзините пласмани и производните операции.

Како што соопштија од Алкалоид Ад, беа презентирани и бројните инвестиции кои „Алкалоид“ континуирано ги реализира низ годините, како и извозните активности кои се еден од клучните сегменти од корпоративната политика на компанијата.

Акцентот на посетата беше ставен на долгогодишната успешна соработка на компанијата со Соединетите Американски Држави каде ,,Алкалоид АД“ Скопје во 2005 година основаше своја подружница со седиште во Њу Олбани, Охајо.

На ваквиот деловен потег му претходеше успешната деловно-техничка соработка со реномирани компании од САД, трасирани пред повеќе од пет децении.

Во моментов, „Алкалоид“ е партнер од избор на неколку реномирани американски фармацевтски компании со кои има различни форми на соработка, како лиценцно производство, маркетиншко застапување и авторизации за дистрибуција на нивните производи.

Од деловните потфати во САД, особена гордост за „Алкалоид“, се наведува, се
пласманите на чаевите од програмата „Good Nature“.

Во изминатите 15 години компанијата има воспоставено успешна соработка со
американски компании специјализирани за производство и дистрибуција на чаеви и природни лековити производи, како реномираната ,,АВЕДА“, членка на групацијата „Есте Лаудер“, компаниите „Арбон Интернационал“ и ,,Свансон“ кои во 2019 година
надминаа извоз во САД од 5 милиони американски долари, со тенденција за раст.

Амбасадорката Брнз, го истакна своето задоволство од успешното работење на „Алкалоид“ а, како што се наведува, особено беше фасцинирана од обиколката на производните капацитети на компанијата, како и високото ниво на технолошка опременост и човечкиот капитал кој управува со процесите.

На темата човечки капитал, амбасадорката Брнз особено се интересираше за предизвиците со кои компанијата се соочува при регрутација на нови кадри, нивната обученост, способности и вештини кои се потребни да ги поседуваат заради спецификите на дејноста.

„Американската амбасадорка Брнз ги посети и најновите проширени производствени капацитети за чија изградба и опремување компанијата неодамна вложи над 11 милиони евра и чие комплетно пуштање во функција се очекува во претстојниов период“, стои во соопштението од Алкалоид АД Скопје.