Американскиот суд дозволи објавување на 700 страници доверливи документи за Трамп

LinkSense.mk

Американски сојузен суд му дозволи на Претставничкиот дом на САД пристап до стотици страници доверливи документи од времето на претседателствувањето на Доналд Трамп, вклучувајќи ги и оние за нападот на Капитол во Вашингтон на 6 јануари.

Со оваа одлука судијката Тања Чуткан ги запре обидите на поранешниот американски претседател да ги зачува во тајност повеќе од 700-те страници документи.

Адвокатскиот тим на Трамп најави дека ќе се жали на одлуката, јави Си-Ен-Ен.

Според одлуката на судијката, Националниот архив во петок на пратениците треба да им ги предаде бараните записници од телефонските повици во Белата куќа, видеата поврзани со 6 јануари, како и три страници рачно напишани белешки на тогашниот шеф на кабинет на Трамп.

„Претседателите не се кралеви, а обвинителот не е претседател“, напиша Чуткан.

Чуткан наведе дека барањата на поранешниот претседател немаат предност пред одлуките на актуелниот претседател за заштита на привилегираните информации на извршната власт и дека претседателската привилегија „постои во корист на Републиката, а не на поединецот“.

Претставничкиот дом пред судот наведе дека Трамп нема право да чува доверливи документи од времето на неговото претседателствување и дека таа документација им е потребна на пратениците за да ги реконструираат дејствијата на Трамп од 6 јануари и неговите обиди да го поткопа легитимитетот на изборите во 2020 година.