„Бош“ со план за производство на чипови

Германскиот производител на автомобилски делови Бош (Bosch) отвори фабрика за чипови во Дрезден, со што ги забрза плановите да го искористи периодот на голема побарувачка во автомобилската индустрија, попречен од глобалниот недостиг.

Фабриката ќе произведува чипови за „интернет работи“ и за автомобилската индустрија на плочки од 300 милиметри. Компанијата вложи околу милијарда евра во неа и тоа е најголема инвестиција во историјата на Бош, се вели во соопштението.

Во почетната фаза, полупроводниците ќе се користат за електрични алати на Бош, а производството за автомобилската индустрија ќе започне во јули, шест месеци порано од планираното од Бош.

Фабриката треба да биде целосно дигитализирана и мрежна со текот на времето, а бројот на вработени се зголеми од сегашните 250 на околу 700 работници.

Со производство на чипови, Бош ќе се обиде да го намали глобалниот недостиг што ги погоди производителите на автомобили и електрична енергија откако пандемијата предизвика бран побарувачка за информатичка технологија, бидејќи многу работници започнаа да работат од дома.