Британците се поклонуваат пред ковчегот на кралицата Елизабета

LinkSense.mk

По неколкудневни церемонијални обреди, телото на кралицата беше пренесено од шкотскиот замок Балморал во Лондон, каде се опростуваат граѓаните.

Се претпоставува дека до 19 септември 750.000 луѓе ќе се поклонат пред ковчегот.

Редот граѓани кои чекаат да се простат од кралицата се протега на неколку километри по јужниот брег на реката Темза.

На погребот на кралицата Елизабета Втора ќе присуствуваат голем број светски лидери, меѓу кои кралеви, претседатели и премиери, но не и претставници на Русија, Сирија и Авганистан, земји кои не беа поканети.

 

 

 

 

 

 

(Фото: ЕПА)