Воени експерти: Украинската војска е помала од руската, но може да даде отпор

LinkSense.mk

Вооружените сили на Украина се во голема мера помалубројни и поинфериорни во смисла на оружје и опрема од руските, но, во контекст на руската инвазија од големи размери, воените експерти велат дека тие ќе бидат способни да дадат значителен отпор и да нанесат големи загуби.

Украинската армија е исто така подобро обучена и опремена отколку во 2014 година, кога Русија без борба го зазеде полуостровот Крим од Украина и нашироко се смета за високо мотивирана да го брани срцето на земјата, оценува Ројтерс, пренесува НДТВ.

Повеќето воени експерти проценуваат дека бројот на руски војници во близина на руската граница со Украина е над 100.000. Русија, исто така, пресели некои војници во Белорусија, северно од Украина, за воени вежби.

Руската армија има околу 280.000 персонал, а нејзините комбинирани вооружени сили вкупно околу 900.000, додека нејзините 2.840 борбени тенкови се побројни од украинските за повеќе од три спрема еден, според Меѓународниот институт за стратешки студии (IISS) со седиште во Лондон.

Украинскиот премиер рече дека декретот неодамна потпишан од Зеленски – за приоритетни мерки за зајакнување на одбранбените капацитети на државата, зголемување на атрактивноста на воената служба и постепена транзиција кон професионална армија – на крајот ќе ги доведе вооружените сили на Украина на 361.000 лица.

Иако Украина тројно го зголеми својот буџет за одбрана во реални услови од 2010 до 2020 година, нејзините вкупни трошоци за одбрана во 2020 година изнесуваа само 4,3 милијарди долари, или една десетина од руските.

Воените аналитичари велат дека украинската противвоздушна и противракетна одбрана е слаба, што ја прави многу ранлива на руските напади врз нејзината критична инфраструктура. Тие велат дека Русија, исто така, ќе се обиде да ја искористи својата супериорност во електронското војување за да ја парализира командата и контролата на својот противник и да ја прекине комуникацијата со единиците на терен.