Во Тајланд пронајден древен скелет од редок вид кит

Во Тајланд е пронајден речиси совршено зачуван скелет од редок вид кит, за кој научниците проценуваат дека е стар меѓу 3.000 и 5.000 години.

Скелетот е пронајден на почетокот на овој ноември, на 12 километри западно од Бангкок. Долг е 12 метри. Научниците веруваат дека станува збор за скелет на кит од реткиот вид брајд.

Тие се надеваат дека ова откритие ќе помогне да се разјасни биолошката разновидност и палеобиолошко-геолошките услови за времето од кое потекнува скелетот, како и сличностите и разликите со брајдовите китови кои постојат денес.

Проф. Маркус Чуа од Националниот универзитет во Сингапур за Би-Би-Си изјави дека делумно фосилизираните скелети се вистинска реткост.

– Во Азија се пронајдени само неколку фосилизирани скелети на китови, а уште помалку – во така добро сочувана состојба, нагласи тој.

Фотографиите споделени од тајландскиот министер за животна средина покажуваат дека коските на китот се речиси недопрени.