„Доминос“ во Тексас веќе испорачува пица преку робот

Самоуправувачиот пазар се надополнува со сè повеќе автоматизирани решенија за кои не е потребна посебна човечка интервенција. Една од најновите иновации кај „Доминос“ се однесува на испораките на пица.

Компанијата веќе го тестира самоуправувачкиот робот Нуро Р-2 во една од своите гостилници во Тексас (САД). Нарачателот, притоа, може да избере дали испораката ќе се врши на обичен начин или преку роботот.

Малото возило може да оди во различни правци, а внатре има посебно место за чување на храната.

Доколку купувачите го одберат Нуро Р-2, тие добиваат известувања за процесот на испорака, како и навремени податоци за местоположбата на роботот. Откако возилото ќе стигне до адресата, купувачот ќе добие специјален ПИН-код за да го отклучи роботот и да си ја земе својата нарачка.

 

 

МИА