Еврото повторно е под еден долар

LinkSense.mk

На девизниот пазар, вредноста на доларот во однос на кошницата валути силно порасна по вчерашните податоци за инфлацијата во САД, бидејќи ФЕД можеше да ги зголеми каматните стапки повеќе од очекуваното и да ги задржи на тие нивоа подолго отколку што се проценуваше.

„На пазарот на пари сега се очекува дека каматните стапки на ФЕД до крајот на оваа година ќе достигнат 4,25 отсто. Тоа би значело дека централната банка на следните три седници би можела да ги зголеми каматните стапки за 0,75, потоа повторно за 0,75, а потоа за 0,25 процентни поени “, оценува Јуџин Леов, стратег во Дојче банк.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на останатите шест најважни светски валути, утринава се движи околу 109,75 поени, додека вчера во овој момент изнесуваше 108,20 поени.

Притоа, курсот на доларот во однос на јапонската валута скокна од вчерашните 142,65 на 144,55 јени, блиску до највисокото ниво во последните 24 години.

Американската валута зајакна и во однос на европската, па цената на еврото падна на 0,9980 долари, додека вчера во овој момент изнесуваше 1,0128 долари.