Заев до борците од првите линии со Ковид-19: Сите сме ви должни и благодарни

„Премиерот Зоран Заев денеска на состанок преку видео врска со претставниците на министерствата за здравство, внатрешни работи и за одбрана, како и припадниците на
Црвениот Крст и Противпожарната бригада, кои изминатата година беа во првите редови во борбата и справување со кризата која произлезе од КОВИД-19, се заблагодари за придонесот во успешното менаџирање со кризата“, информира владината прес-служба.

Заев, се наведува во соопштението, им посака на сите пријатни претстојни празници со желба за здравје и успех во нивните работни задачи и им порача дека тие се хероите на нашето време.

„Во оваа борба, за совладување на здравствената криза со пандемијата, во првите редови се вклучени лекарите и целиот медицински и друг помошен персонал во болниците, припадниците на МВР, нашите граѓани во униформа и цивилниот персонал на Армијата, волонтерите на Црвениот Крст и на другите хуманитарни организации, припадниците на противпожарните единици и сите останати вклучени во системот за
справување со кризи. Сите вие, изминативе месеци, сте на првата линија во борбата со опасниот и непредвидлив вирус, притоа доведувајќи го сопственото и здравјето на своите блиски во опасност“, истакнал премиерот Заев.

Директорката на Клиниката за инфективни болести и координаторот на ковид центрите на интерните клиники д-р Милена Стефановиќ и директорот на Клиниката за пулмологија д-р Дејан Докиќ го информираа премиерот за моменталната состојба во клиниките и ковид-центрите, оперативните планови кои се во функција и тековната координација околу очекуваното вакцинирање на популацијата со која ќе се стави крај на пандемијата.

Бригадирниот генерал Бесник Емини и потполковничката Елизабета Наумовска-Петрески, пак, брифираа за моменталниот ангажман на Армијата и Министерството за одбрана чии припадници се распределени на стратешки локации и им помагаат на здравствените власти и полицијата цел овој изминат период успешно да ја менаџираат состојбата на терен.

„Армијата им припаѓа на граѓаните и тука е да служи на нивните потреби, целокупниот овој период припадниците помагаат и на терен но и во самите ковид центри со што се олеснува целокупниот притисок врз здравствениот систем“, истакнаа Емини и Наумовска-Петрески.

Началникот на Бирото за јавна безбедност Благојчо Спасов, придружуван од неговите колеги од СВР Скопје и СВР Куманово–Насер Ајдини и Пеце Скаклески, го информираа премиерот за моменталната состојба на терен, активностите на полицијата во спроведувањето на тековните задачи и задачите кои произлегуваат од одлуките на Владата за заштита на населението во услови на корона криза.

Началникот на ЕИЈ од СВР-Скопје Скаклески соопштил дека во тек на целата пандемија само на ниво на Скопје се исконтролирани и доставени околу 50.000 решенија за изолација и уште толку семејства и индивидуи се исконтролирани со што се спречува ширењето на вирусот и се штити населението.

На состанокот беа присутни и претставници на Црвениот Крст кои со преку 500 волонтери и мобилни тимови од почетокот на пандемијата се на терен и им помагаат на бездомниците, социјално загрозените семејства како и на граѓаните на кои им е потребна помош.

Александра Ристовски, како координатор на програмите на Црвениот Крст, рекол дека како организација се постојано и активно вклучени во помош на локалното население но и во помош на МВР и Армијата во случаи каде што има мигранти кои ја поминуваат нашата територија и на кои им е потребна помош, но и скрининг преку кој се набљудува нивната здравствена состојба и блокирање на можност за инфицирање со КОВИД-19.

Тука се и мобилните тимови на јужната и северната граница кои се постојано на
терен и нудат помош и поддршка на граѓаните. Командантот на противпожарната бригада–Владимир Симоновски, пак, информира за редовното работење на пожарникарите и нивните мактивности кои се ставени во функција на здравствениот систем, помош и поддршка на граѓаните во нивните дневни активности и потреби.