Злато вредно над 600.000 евра и непријавени пари запленети на ГП Табановце

LinkSense.mk

Царинската управа вчера заплени 13,3 килограми злато со проценета вредност од над 600.000 евра на Граничниот премин „Табановце“.

Како што информира Царинската управа, при вршење детална царинска контрола на автобус на влез во државата, мобилните тимови од Одделението за оперативни работи од Царинската управа на граничниот премин„Табановце“ откриле и привремено задржале 13,3 килограми злато и непријавени 30.000 евра. Запленетото злато е со проценета вредност од над 600.000 евра.

-Поради постоење сомнеж, автобусот со македонски регистарски ознаки кој се движи на редовна линија од Пореч (Р. Хрватска) до Гостивар, заедно со патниците бил упатен на царинскиот терминал на граничниот премин.

При прегледот со мобилен скенер се воочени неправилности во покривната конструкција, каде се пронајдени разновиден златен накит и златни плочки во правилна и неправилна форма. Непријавената стока – злато со вкупна тежина од 13.304 грама е привремено задржана и предадена на Одделението за истраги за понатамошна постапка, се наведува во соопштението. Дополнително, при личен претрес кај еден од возачите биле пронајдени и одземени непријавени 30.000 евра, за кои е изготвен записник за девизен прекршок.

 

МИА