К2 ги чува коските и крвните садови

Витаминот К2 се внесува само преку храна и тој речиси и дека не е присутен во исхраната на европските народи. Многу е важен затоа што ги чува коските и крвните садови, а луѓето од Блискиот исток го внесуваат најчесто преку намирници.

Традиционалната јапонска храна Хатто, добиена од ферментација на соја, содржи најголеми количини на витаминот К2. Клиничките студии докажале дека лицата кои консумираат ваква храна се изложени на помал ризик од кршење на коски. Зголемената концентрација на витаминот К2 во крвта го поправа коскениот статус.

Со оглед на тоа дека Хатто не е на менито на западната цивилизација, лекарите препорачуваат внесување на природен витамин К2 во облик на препарат.