„Луфтханза“ се стабилизира: По протестот стигнаа покачувања

LinkSense.mk

Договорот на „Луфтханза“ со пилотите треба да обезбеди 10 месеци синдикален мир, а патниците стабилен распоред на летови. Штрајкот на пилотите претходно овој месец збриша стотици домашни летови и остави блокирани илјадници патници.

Пилотите спогодбено добија покачување, а за сите други отворени прашања треба да се разговара до 30 јуни, објавија во понеделникот „Луфтханза“ и Асоцијацијата на пилоти.

Дотогаш ќе важи обврзувачкото примирје, па патниците не треба да се плашат од нов штрајк. Според договорот, а по тензијата поради заканите за понатамошни напади, двете страни ја „спуштаат топката“.

Во актуелните преговори за колективниот договор, прекините на работата останаа само за еднодневен штрајк на пилотите на 2 септември. Инаку, пилотите за минатата среда закажа подолг штрајк.

Околу 5.000 пилоти на „Луфтханза“ и на нејзината подружница „Карго“ ќе добијат паушално зголемување на месечната основна плата во просек, на две рати. Тоа значи дека ретроактивно од 1 август и повторно на 1 април следната година ќе добијат покачување од 490 евра бруто.

Според „Луфтханза“, тоа е зголемување од 20 отсто за младите копилоти, додека капетаните со долгогодишно искуство ќе заработат околу 5,5 отсто повеќе.

Ова зголемување ја надминува последната официјална понуда на компанијата за колективно договарање.

Преговарачот од синдикатот на пилотите, Марсел Гролс, покачувањето го опиша како пријатно изненадување и чекор кон одржливо партнерство.

„Сега сме на вистинскиот пат“, рече Гролс.

Шефот за човечки ресурси во „Луфтханза“, Михаел Нигеман, најави дека понатамошниот дијалог со синдикатот кон одржливи решенија ќе се одвива со взаемна доверба.

 

 

 

 

 

 

(Фото: АП)