Маричиќ: Процесот на измени на Изборниот законик треба да се отвори што побрзо

LinkSense.mk

Има уште многу прашања коишто се отворени во однос на измените на Изборниот законик и тој процес треба да се отвори што побрзо, за да се даде шанса да се изнесат сите аргументи од сите политички партии во тој процес, изјави на денешната прес-конференција министерот за правда Бојан Маричиќ.

Маричиќ посочи дека минатата година на двапати имаше измени на Изборниот законик, еднаш се случи измената поврзана со отпечатоците од прст како модел на идентификација на гласачите, а вториот пат во однос на имплементација на дел од препораките на ОБСЕ/ОДИХР за изборниот циклус, но и дека било договорено овој процес повторно да се отвори по изборите.

– Тоа се случи неколку недели пред почетокот на кампањата. Тоа значи дека има уште многу прашања коишто се отворени, треба да се дискутираат. Кога го заклучивме процесот на преговори пред локалните избори се договоривме со политичките партии дека повторно ќе се отвори веднаш по изборите тој процес затоа што останаа прво, голем број на препораки од ОБСЕ/ОДИХР во однос и на ланските парламентарни избори и на овогодинешните локални избори коишто треба да се имплементираат во Изборниот законик, но и остана прашањето за дискусија на политичките прашања, а тоа е промена на изборниот модел, промена на начинот на избор на пратеници во смисла на изборни единици, преференцијален модел, отворени листи итн, изјави Маричиќ.