Марија Реса и Димитриј Муратов ја добија Нобеловата награда за мир

LinkSense.mk

Добитниците на Нобеловата награда за мир за 2021 година ја добија Марија Реса и Димитриј Муратов.

Реса е филипинска истражувачка новинарка и основач на независниот информативен портал „Реплер“.

Муратов е главен уредник на рускиот весник „Новаја Газета“.

Одборот за доделување на Нобеловата награда за мир соопшти дека ги наградува за „борба за слобода на говор, што е предуслов за развој на демократијата“.

Image

Наградата во оваа област ја доделува Шведската кралска академија, а се состои од златен медал и парична награда од 10 милиони круни или 1,1 милион долари.

Реса и Муратов ќе го примат ова значајно признание на 10 декември во Осло.