Меркел побара од германските држави да ги засилат напорите поради се поголемиот број инфекции

LinkSense.mk

Германската канцеларка Ангела Меркел побара од германските сојузни покраини да ги засилат напорите поради се поголемиот број инфекции со коронавирус и ја најави можноста за воведување полициски час за да се обиде да биде под контрола третиот бран.

Имаме сопирачка за итни случаи … за жал, тоа не се почитува насекаде. Се надевам дека може да има некаква рефлексија на ова, нагласи Меркел
во изјава за АРД.

Кои дополнителни мерки ни требаат? … Треба да сториме повеќе. Имаме можности за ограничувања при излегување, дополнителни ограничувања за контакт, дополнително носење маска … плус стратегии за тестирање на сите места: во училиштата двапати неделно, и преку економијата.

Меркел и покраинските лидери на почетокот на март се согласија да го запрат постепеното повторно отворање на економијата штом бројот на инфекции на 100.000 луѓе во текот на седум дена е поголем од 100.

Инциденцата на вирусот на 100.000 вчера се искачи на 130 од 104 пред една недела.

Вкупниот број на потврдени случаи на коронавирус во Германија се зголеми за 17.176 на 2.772.401.