НАСА: Нема закана од судир со астероид следните 100 години

LinkSense.mk

НАСА планира да го лансира вселенското летало „ДАРТ“ кон астероидот Диморф утре.

Минијатурното вселенско летало ќе удри во астероидот за да ја тестира технологијата за заштита на Земјата од можен иден судир со астероид.

Од таму велат дека нема закана од судир со астериод во следните 100 години.