Османи на универзитетот „Мајка Тереза“ ќе ги брани образложенијата зошто треба датумот за почеток на преговорите со ЕУ

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска пред студентите на Универзитетот „Мајка Тереза“, ќе ги брани образложенијата зошто на Република Северна Македонија треба да ѝ биде доделен датум за почеток на преговорите за членство во Европската Унија.

Предвидено е настанот да биде комплетна симулација на состанокот на Европскиот совет која, заедно со Вицепремиерот, ќе ја изведат студентите, во чија организација е целиот настан.

Како што соопшти СЕП, настанот е дел од серијата посети на државните универзитети на вицепремиерот Османи и претставниците на Секретаријатот за европски прашања, а во насока на промоција на конкурсот „Со европско знаење до европската престолнина“, на кој студентите на општествените науки при државните универзитети, преку учеството со изработка на есеи, ќе имаат можност да го покажат своето европско знаење.

Како што е предвидено според правилата на конкурсот, најдобрите од нив ќе добијат шанса да ја почувствуваат атмосферата во Брисел, преку тридневна студиска посета на европската престолнина, каде што ќе имаат прилика да ги посетат клучните институции на ЕУ, како и да се запознаат со начинот на нивната работа.