Поради недоволно витамин Д луѓето ја губат косата во зима

LinkSense.mk

Од генетската предиспозиција до фактори како што се стресот, хормоналната
нерамнотежа и недостатокот од витамини – сѐ тоа може да предизвика губење на
косата.

Витамините се клучни за одржување на здравјето на телото, па здравјето на
косата не е исклучок.

Дури и мал недостаток, може да доведе до опаѓање на косата.

Најчести причини за опаѓање на косата се недостаток на железо, витамин Б12, витамин Д или цинк.

Некои од најважните хранливи состојки за здрава коса се витамин Д и биотин, витамини Б2 и Б12, цинк, железо и омега масни киселини.