Потоп на Истанбулската берза

LinkSense.mk

Турските инвеститори се подготвуваат за уште едно потенцијално намалување на каматните стапки – или едноставно задржување на сегашната стапка – бидејќи Турција одбива да ја следи економската ортодоксност во борбата против зголемената инфлација, која сега изнесува повеќе од 80%.

Евроазиската држава од 84 милиони луѓе – на која многу големи банки во Европа и на Блискиот Исток се сè уште силно изложени и која е многу изложена на геополитички напнатости – последниве денови забележа големи турбуленции на пазарот, покрај драматичниот пад на валутата во текот на изминатите неколку години.

Оваа недела забележан е голем пад на турската берза, Борса Истанбул, со турските банкарски акции кои паднаа за 35%, после стратосферскиот раст од 150% помеѓу средината на јули и средината на септември. Тоа ги поттикна регулаторите и брокерите да одржат итен состанок, иако на крајот одлучија да не интервенираат на пазарот.

Што е причина за нестабилноста? Прво, високата инфлација во Турција ги натера инвеститорите да ги вложат своите пари во акции за да ја заштитат вредноста на нивните имоти.

Но, стравот од повисока инфлација во САД и последователните зголемувања на стапките од страна на Федералните резерви веројатно го поттикнаа наглиот пресврт кон доле, сметаат аналитичарите.

Падот избриша повеќе од 12,1 милијарди долари пазарна вредност од јавните банки во државата.

Тоа е затоа што повисоките каматни стапки кои ги одреди САД и како резултат на тоа посилниот долар предизвикуваат проблеми за пазарите во развој како, на пример, тој во Турција кои ги увезуваат своите резерви на енергија во долари и имаат големи долгови деноминирани во долари, и затоа ќе треба да плаќаат повеќе.

Загубата на пазарот поттикна брокерските куќи да побараат од инвеститорите да додадат дополнителни пари на нивните позиции за да ги намалат загубите во акции што ги купиле со „маржа“ или со позајмени пари. Ова предизвика натамошна спирала на продажба, сè додека главната турска клириншка куќа, „Такасбанк“, во вторникот не објави олеснување на барањата за колатерални плаќања при тргување со маржа.

Акциите на банките и на турската берза во целина благо закрепнаа по веста, со раст од 2,43% од затворањето во понеделникот во 14 часот во Истанбул. Борса Истанбул сè уште е во пораст од 73,86 отсто од почетокот на годината.