Работата од дома продолжи и по пандемијата

LinkSense.mk

Во Германија, веќе остана само малку од пандемиските ограничувања, но работата од дома ќе остане таму каде што е сега, проценува економскиот институт ИФО.

Обврската на работодавачите на своите вработени да им дозволат да работат од дома падна уште пролетта, но уделот на оние кои продолжија да го прават тоа остана практично непроменет, на околу 25 проценти, според податоците на институтот.

Пред пандемијата, околу 15 проценти од вработените ја извршуваа својата работа од своите домови.

Тоа може да биде нова долгорочна ситуација“, вели Оливер Фалк, експерт за индустриска економија од ИФО.

Меѓутоа, разликите во влоговите варираат, во голема мера во зависност од природата на бизнисот.

Од дома работат 72,5 отсто од деловните консултанти, 71,7 отсто од работниците во ИТ секторот и 60,4 отсто од пазарните аналитичари, додека во другите сектори овој удел е многу помал или занемарлив.

На пример, според ИФО, речиси никој нема прилика да работи од дома во угостителството и хотелиерството.