Рејндерс: Над милион жители на ЕУ веќе имаат ковид-сертификат

Еден милион граѓани на ЕУ веќе имаат европски сертификат кој се издава на лица кои претходно заболеле од Ковид, кои имаат негативен ПЦР тест или се вакциниран против коронавирус, соопшти европскиот комесар за правда Дидие Рејндерс пред Европскиот парламент.

Подоцна денеска ЕП ќе гласа за воведување на новиот сертификат од 1 јули. Рајндерс истакна дека наскоро се очекува договор за тоа што друго ќе се користи новиот документ, вклучително и надвор од ЕУ, покрај патувањето.

Европскиот комесар истакна дека во тек се преговори со странски земји за компатибилност на релевантните бази на податоци за заемно признавање на здравствените сертификати.

Претседателот на парламентарниот комитет за граѓански слободи, правда и внатрешни работи Хуан Агилар истакна дека ЕП успеал да воведе барање земјите од ЕУ да ги предупредуваат граѓаните 24 часа пред воведувањето на нови анти-епидемиски мерки и јасно да ги објаснат причините , обемот и условите на ограничувањата.