Сведок во „Таргет-Тврдина“: Горан Грујевски инсистирал да се формира Комисија за поништување опрема од УБК

По секоја интервенција во системи за следење на комуникациите во УБК, инженерите за поддршка од Ериксон телеком сочинувале записи, но содржината не ја пополнувале заради тајност. Ова денеска го истакна сведокот Зоран Стоилковски, на рочиштето за „Тврдина-Таргет”, каде појасни дека како инженер за поддршка во ЛИИМС-системите, немал директен пристап до наведите системи, како што имале до системите на Телеком.

– Кога одевме во УБК, уредно се пријавуваме. Таму нè чекаа вработени во МВР. Во зградата имаше соодветен терминал на Петта управа, кој го користевме за пристап до системите. Терминалот не беше во собата на системите. По секоја наша интервенција во уредите, МВР ги менуваше пасвордите, изјави сведокот Стоилковски.

Свој исказ на оваа рочиште имаше и Весна Доревска од одделот на правни работи при МВР, која сведочеше за контактот со Горан Грујевски во март 2015 година.

– Пред 16 март Горан Груевски ми се јави со барање, укажување дека сме требале да формираме комисија за попис, ништење опрема на УБК. Ние проверивме и утврдивме дека таков акт не е стигнат. Контактирав и со колешка од одделот на правни работи при УБК, односно и таа не беше запознаена со ваквата постапка, рече сведокот Доревска.

Потоа сведокот објасни дека во период 16-23 март користела одмор, односно во овој период Горан Грујевски до ова одделение доставил барање за формирање на комисијата. Но, сведокот наведе дека тоа барање не било во нивна надлежност.

– Во барањето што беше доставено не беше јасно каква опрема ќе се поништи и од кој сектор. На 23 март 2015 повторно ми се јави Грујевски.

Ми кажа дека ако не се заврши таа работа, тој ќе биде виновен, наведе Доревска.

Таа прочита дел од предметот којшто бил изготвен од нејзиниот колега, каде потенцира дека Решението за комисијата е изготвено согласно насоките на министерот за внатрешни работи. Вработениот во одделот за правни работи во МВР ова го кажал врз основа на укажувањата на Горан Грујевски, дека министерката го чека решението.

 

 

ИЗВОР: МИА