„Св. Климент Охридски“ за Влада Урошевиќ, Сашко Јовев, Исмет Рамичевиќ и Африм Османи

LinkSense.mk

Академикот Влада Урошевиќ, сликарот Исмет Рамиќевиќ, кардиохирургот Сашко Јовев и професорот Африм Османи се годинешни добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“.

Оваа награда е највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес во државата.

Урошевиќ и Рамиќевиќ се наградени во областа на културата и уметноста, д-р Јовев во областа на здравството, а универзитетскиот професор Османи во областа на воспитанието и образованието.

Наградите ќе им биде врачени на Денот на Свети Климент Охридски, 8 Декември, во свечената сала на Собранието.

 

 

 

 

 

 

 

(Фото: МИА)