Уште два дена до крајот на кампањата, партиите со меѓусебни обвинувања

LinkSense.mk

До крајот на изборната кампања преостануваат уште два дена, а лидерите на најголемите политички партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ со сличен став во однос на обединување на граѓаните, но со критички настроени едни кон други.

Зоран Заев повика на обединување за спокоен и квалитетен живот, со цел да се остави режимот во минатото. Христијан Мицкоски, пак порача дека нема да ги двојат граѓаните според политичката партија и оти сакаат да бидат нивни сојузници и пријатели.

Од вчерашните митинзи во Демир Капија, Росоман и Гевгелија, претседателот на СДСМ, Зоран Заев порача дека Обединети – напред е единствениот концепт што во себе го носи капацитетот да го остави режимот во минатото.

„Обединети – напред е единствениот гарант за спокоен и квалитетен живот на секој човек во нашата, заедничка држава, Република Северна Македонија, рече Заев.

Тој вели дека имале храброст да ги решат сите досега отворени прашања, но и покажале дека се патриоти.

Го заштитивме и македонскиот јазик и македонскиот идентитет. Признаени сме од целиот свет, членка сме на НАТО, европски и економски исправена. Платите и пензиите растат. Сите плати за најмалку 6.000 денари се покачени за четири години, а само во последните шест години од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ беа 1.740 денари, додаде Заев.

Оцени дека ова не е борба само за тоа дали ќе победи СДСМ или ВМРО ДПМНЕ, туку е борба за обезбедување на иднината и правецот по кој ќе се движи државата. Додаде дека се тоа што е реализирано во изминатите четири години наспроти 11-те години под режим претставува јасна разлика меѓу концептите на власта и опозицијата.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски посочи дека не е важно кој е поддржувач на СДСМ, ДУИ или на ВМРО-ДПМНЕ, туку дека сакаат да им помогнат на сите во развивање на бизнисот и креирањето на нови работни места.