Фунтата паѓа заради одлуката за Брегзит

British Defence Secretary Philip Hammond arrives at Downing Street in central London on August 27, 2013. Britain's armed forces are drawing up contingency plans for military action in Syria, Prime Minister David Cameron's spokesman said on August 27, but no decision had been made about what action may be taken. Cameron will decide later on August 27 whether to recall parliament from its summer recess to debate a possible military intervention in the wake of a chemical weapons attack that Washington, London and Paris believe was carried out by the Syrian regime, Downing Street said. AFP PHOTO / CARL COURT (Photo credit should read CARL COURT/AFP/Getty Images)

Британскиот министер за финансии, Филип Хамонд, изјави дека британската фунта ја губи вредноста поради тоа што инвеститорите стануваат се повеќе свесни дека Велика Британија ќе излезе од ЕУ.

Фунтата денес утрината претрпе еден од своите најголеми падови. За неколку минути изгуби шест проценти од својата вредност, со што падна на најниско ниво во последните триесет години, но после тоа таа закрепна.

Вчераноќ британската валута од 1,26 долари падна на 1,18, а подоцна „си дојде на себе“ и чинеше 1,25
долари.

Причините за овој неверојатен пад којшто се случи „во ниедно време“, кога работеа само азиските берзи, сеуште не се познати.

Би-Би-Си наведува неколку можности. Една од нив е дека компјутерските алгоритми реагирале на веста за изјавата на францускиот претседател Франсоа Оланд дека сака цврсти преговори со лондон за Брегзит.

Втората можност е човечка грешка, на пример, дека некој од трговците некаде додал една нула кога правел понуда.