Tag: библиотека

„Маџирмаалски поетски бранувања“–доделување на награда за најдобра песна

Во библиотеката „Св Климент Охридски“ во Скопје денеска ќе бидат соопштени добитниците на наградите на традиционалниот поетски конкурс „Маџирмаалски поетски бранувања“.Оваа година на конкурсот,...

Три откритија кои можат да го променат светот

Мистериите се насекаде околу нас. Многу од нив се запишани но сеуште за многумина не се достапни. Скриените библиотеки во текот на минатиот век...

„Најчитан македонски автор за 2017 година“

Коста Петров денеска во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ и официјално ќе биде прогласен за најчитан македонски автор во 2017 година.Во рамки на манифестацијата ќе...

Чествување на св. Климент Охридски во пресрет на утрешниот празник

Во пресрет на утрешниот државен празник Св. Климент Охридски, вечер од 18.30 часот во Македонскиот народен театар свечена академија ќе одржи Македонската православна црква...

Книга вратена во библиотека после 63 години

Една пензионерка врати книга која од библиотеката во својата гимназија на северот на Англија ја земала пред 63 години.Среќа што таа институција не казнува...

Короната ќе ја сотреме, ама корупцијата – јок

Иако од најважните меѓународни адреси, во неофицијална, а богами и во официјална форма, на Македонија и стигнуваат бројни предупредувања дека мора поодлучно да се...

Избор на уредникот