Адеми: Се разгледуваат опции за невакцинираните деца при упис во училиште

Министерот за образование и наука Арбр Адеми денеска изјави дека се разгледуваат сите опции за невакцинираните деца кои треба да го започнат основното образование,
со цел да се запазат законите, како и јавното здравје.

Наведе дека е остварена средба со министрите за здравство и за правда, Венко Филипче и Рената Дескоска, како и дека повторно за прашањето ќе се разговара на седница на Влада.

„Една од опциите кои се разгледуваат е да се запишат учениците, во меѓувреме да се вакцинираат, или во септември, почеток на септември, да има теренска вакцинација за сите ученици кои не се вакцинирани“, посочи Адеми.

Истакна дека дополнително ќе бидат спроведени консултации со експерти, со цел да се најде најдоброто решение, поради тековната епидемија на морбили.