Астрономите открија невообичаено голема и светла црна дупка

LinkSense.mk

Астрономите  ја открија најбрзо растечката црна дупка со маса од три милијарди сонца, која троши еквивалент на една Земја секоја секунда и сјае 7.000 пати посилно од нашата галаксија, објави Австралискиот национален универзитет (АНУ).

„Астрономите ловат вакви објекти повеќе од 50 години. Тие пронајдоа илјадници бледи, но овој зачудувачки светол објект се лизна незабележано“, рече главниот истражувач на АНУ, Кристофер Онкен, нарекувајќи го „многу голема, неочекувана игла во стог сено“.

„Сега сакаме да знаеме зошто оваа црна дупка е поинаква – дали се случило нешто катастрофално? Можеби две големи галаксии се урнале една во друга, насочувајќи многу материјал во црната дупка за да ја нахрани“, рече Онкен.

Коавторот Кристијан Волф ја нарече рекордната црна дупка „извонредна“. „Сосема сме убедени дека овој рекорд нема да биде соборен. Всушност, останавме без небо каде што може да се сокријат такви предмети“, рече тој.

„Орбитите на планетите во нашиот Сончев систем би биле во хоризонтот на настаните – границите на црна дупка од која ништо не може да избега“, рече коавторот Семјуел Лаи.