Благ пад на европските берзи на почетокот на неделата

LinkSense.mk

На европските берзи утринава благо паднаа берзанските индекси, најмногу како резултат на падот на цените на акциите во рударскиот и технолошкиот сектор. Индексот СТОКС (STOXX 600) на водечките европски акции во 9.30 часот беше во минус 0,1 отсто, после остриот пад минатата недела.

Утринава лондонскиот ФТСЕ индекс (FTSE) се намали за 0,18 отсто, на 7.374 поени, додека франкфуртски ДАКС (DAX) падна за 0,27 отсто, на 13.637 поени, а пак парискиот ЦАЦ (CAC) отиде во минус за 0,28 отсто, на 6.240 поени.

Најмногу утрово паднаа, во просек за 1,6 отсто, акциите во рударскиот сектор, што е последица од падот на цените на суровините поради забавувањето на кинеската економија, која е главен потрошувач на суровини.

 

 

 

 

 

(Фото: ЕПА)