Блинкен за санкциите: Ќе ја ограничиме способноста на Русија да води војна

LinkSense.mk

Американскиот државен секретар Ентони Блинкен рече дека финансиските санкции наметнати од Јапонија кон Русија, заедно со санкциите од другите сојузници и партнери, ќе помогнат да се наметнат огромни трошоци за Русија и ќе ја ограничат нејзината способност да води војна против Украина, се вели во соопштението на Стејт департментот.

„Потврдивме дека светот никогаш не бил похармоничен како денес во одбраната и зачувувањето на слободата и суверенитетот на Украина и другите земји“, рече Блинкен во разговор со јапонскиот министер за надворешни работи Јошимас Хајаши и другите лидери на Г7.