Брнз: Разочарани сме од неспособноста на Европската унија

„Остануваме разочарани што земјите членки на Европската унија не успеаа да ја усвојат преговарачката рамка за Северна Македонија на вчерашниот состанок. Нема сомнеж дека државата ги исполни неопходните задачи за отворање на пристапните преговори со ЕУ и тоа е чекор што, веруваме, ќе ја зголеми рагионланата стабилност и ќе ги подобри политичката и економска активност“, порача денеска американската амбасадорка Кејт Мери Брнз, на првиот Скопски економски форум.

САД, нагласи Брнз, ќе бидат со Македонија на секој чекор од ова патување, бидејќи тоа е од интерес за нашите заеднички стратешки цели.

„Северна Македонија ја надмина политичката нестабилност и презема важни демократски реформи. Стана стабилен партнер за безбедноста и напредокот на целиот регион и покажа дека е подготвена да ги заврши тешките задачи неопходни за остварување на стртаешките цели. Потпишувањето на Договорот од Преспа, членството во НАТО и отворање на патот кон ЕУ се само дел од позначајните успеси и сега е време за инвестициите и трговијата да почнат да носат економски бенефит од овие политички победи. Време е за економскиот раст да се зголеми“, истакна Брнз.

Целите на САД на Балканот, посочи американската амбасадорка, остануваат јасни и не променети, посочувајќи дека во иднина регионот го гледаат во мир со своите соседи, стабилен и целосно интегриран во евроатлантската рамка.

„Гледани посебно, секоја од земјите од Западен Балкан се мали пазари за сериозни инвеститори, но сите заедно се значителен и интересен пазар од 18 милиони е сериозно атрактивен за американските и европски инвеститори“, рече Брнз.

На крај на денот, порача таа, Северна Македонија припаѓа на Европската унија и иако е долг пат, важно е да се продолжи со напредок.

„Чекорите на овој пат се од особена корист за граѓаниет на земјата. Чекори како јакнење на владеењето на правото, борбата против корупцијата, подобрување на инфраструктурата, интегрирање на економијата со соседите, создавање на клима за инвестирање и бизнис, се работи кои не се само критериуми за ЕУ, туку се особено важни и за граѓаните на Северна Македонија“, потенцираше амбасадорката.

Претседателот Бајден, посочи Брнз, во рамки на својата посета на Европа порача дека „мора да ја градиме заедничката иднина што ја бараме“, и продолжувањето на градењето на врските меѓу Северна Македонија и соседите ќе ја изгради таа заедничка иднина и ќе дозволи на земјата, регионот и САД да ја зголемат безбедноста и економската соработка.