Велика Британија стави шест африкански земји на „црвената листа“ поради појавата на нова варијанта на корона вирусот.

LinkSense.mk

Велика Британија стави шест африкански земји на „црвената листа“ поради појавата на нова варијанта на корона вирусот.

На „црвената листа“ се Јужна Африка, Намибија, Лесото, Боцвана, Зимбабве и Есватини (Свазиленд), објавија британските медиуми, а тоа на Твитер го потврди и британскиот министер за здравство Саџид Дејвид. Летовите од тие земји се привремено забранети, а британските граѓани кои доаѓаат од тие земји мора да бидат ставени во карантин.

Новата варијанта на корона вирусот која е откриена во Африка има 32 мутации во протеинот на шилецот, а некои експерти веруваат дека може да го „заобиколи“ имунитетот.