Во Европа се слави поинаков Божиќ

LinkSense.mk

Владите низ цела Европа денеска балансираат помеѓу избегнување на ширење на коронавирусот за време на Божиќните празници и овозможување луѓето да слават со семејството и пријателите.

Ова се дел од мерките што некои европски земји ги усвоија за прославите на крајот на годината.

Голем дел од Англија е под најстроги ограничувања поради Ковид-19 од 26 декември, соопшти британската Влада, додека многу заразната варијанта продолжува да се шири. Скоро сите делови на Шкотска и Северна Ирска исто така ќе бидат под највисоко ниво на ограничувања по Божик.

Луѓето што живеат во Англија во области на ниво четири нема да смеат да бидат во контакт со другите за време на Божик, а сите други ќе можат да ги видат семејството и пријателите само на 25 декември.

Во Велс, две домаќинства ќе можат да се мешаат на Божик, а во Шкотска три.

Негативен тест за Ковид-19 не постар од три дена е потребен за патниците кои влегуваат во Холандија од 29 декември, а владата исто така го ограничи собирот на две лица со привремено олеснување со зголемување на границата на тројца возрасни посетители во текот на три дена околу Божик.

Шведска ја затвори границата со Данска на 21 декември на полноќ за еден месец за да избегне граѓани кои брзаат во Шведска за божиќен шопинг.

Заклучувањата во Италија ќе бидат во сила во најголем дел од зимските празници – продавниците што не продаваат храна се затворени во периодот од 24 до 27 декември, 31 декември и 3 и 5 јануари. На луѓето ќе им биде дозволено да патуваат само заради работа, здравје или итни причини.

Полска ќе го продолжи затворањето на училиштата, рестораните и спортските центри за хотели, ски патеки и трговски центри од 28 декември до јануари.

Ресторани, спортски и рекреативни центри се затворени во Швајцарија еден месец од 22 декември, продавниците ќе останат отворени со ограничен капацитет.

Хрватите не можат да го напуштат округот во кој живеат меѓу 23 декември и 8 јануари. За време на приватните собири за време на сезоната на празници, нема да биде дозволено повеќе од 10 лица од максимум две домаќинства. Ноќниот полициски час ќе започне во 21 часот, наместо во 23 часот, а јавните собири ќе бидат ограничени на две лица надвор од семејствата од 27 декември.

Полицискиот час во Шпанија ќе биде релаксиран за празниците, а за Божик и Нова година ќе можат да се соберат до 10 лица по домаќинство. Движењето меѓу регионите ќе биде ограничено на посети од семејството и блиските пријатели во периодот од 23 декември до 6 јануари, освен ако регионите не наметнат построги правила.

Во Германија од 16 декември до 10 јануари се отоврени само продавници за храна. Приватните собири ќе останат ограничени на најмногу пет лица од две домаќинства, а правилата ќе бидат релаксирани за време на Божиќните празници кога ќе им биде дозволено да се соберат до 10 лица.

Франција ја укина наредбата да се остане дома на 15 декември и ја замени со ноќен полициски час, што не важеше за Бадник.

Унгарија ги задржа ограничувањата, вклучително и полицискиот час, за да се спречи ширењето на коронавирус инфекции најмалку до 11 јануари.

Норвежаните ќе можат да поканат до 10 гости во два наврати помеѓу Божик и Нова година.

Хрватска го прослави Божиќ во невидени услови – забранети се јавни настани, како и секое собирање на повеќе од 25 лица на отворено. Кафулиња, ресторани и други угостителски објекти, спортски сали, спортски центри беа затворени, а за празниците, до 8 јануари, е забрането да се собираат повеќе од 10 лица во куќи, како и да се собираат луѓе од повеќе од две различни домаќинства. И покрај строгите мерки, црквите не се отворени само за Божик, туку мерките за нив се дополнително ублажени.