На Украина ќе и треба Маршалов план заради обнова на земјата

LinkSense.mk

По војната, на Украина ќе и треба Маршалов план развиен од меѓународната заедница, заради обнова на земјата, изјави германскиот министер за финансии Кристијан Линднер, презентирајќи го нацрт-државниот буџет во Бундестагот.

„На Украина и треба меѓународен Маршалов план, рече Линднер.

Тој посочи дека Германија и меѓународната заедница се солидарни со Украина не само денес, бидејќи размислуваат за неизбежен мир и потребата од обнова на земјата по војната.

„Германија е и ќе биде солидарна со Украина, бидејќи Русија води криминална политика… Нашата поддршка за борбата на народот на Украина за слобода ќе продолжи. Нашата солидарност со нашиот европски сосед има цврста основа, рече тој.

Линднер додаде дека Германија му помага на Киев на билатерална основа и во меѓународен контекст.

 

 

 

(Извор: МИА)