До средината на јули половина Европа ќе биде имунизирана

Најмалку 12 земји во Европската унија изразија уверување дека ќе можат да вакцинираат 70 отсто од полнолетното население до средината на јули. Тоа го изјави еврокомесарот за внатрешен пазар, Тиери Бретон, пред ирската парламентарна комисија.

Европската комисија постави цел да се вакцинираат 70 отсто од полнолетните во ЕУ до крајот на летото, очекувајќи големо зголемување на резервите на вакцини со цел да се помогне во забрзувањето на имунизацијата.

Уверени сме дека ќе можеме да испорачаме доволно дози, но исто така е точно дека на земјите-членки е да се организираат за да бидат подготвени за ова. Денес, можам да кажам дека имаме најмалку 12 земјичленки кои изјавија дека се целосно согласни со таа бројка од 70 отсто.

Овој број се зголемува секојдневно, истакна Бретон.

Еврокомесарот не прецизираше за кои 12 земји-членки станува збор и кои држави се помалку сигурни во достигнувањето на прагот од 70 отсто.