Засилени полициски патроли низ Виена по информациите за можни терористички напади врз цркви

LinkSense.mk

Виенската полиција ги засили вооружените полициски патроли низ градот, вклучувајќи ги и црквите, откако внатрешното разузнавање добило информации што укажуваат на можен терористички напад.

„Колку долго ќе трае оваа зголемена заштита на локациите во моментов не може да се процени“, напиша полицијата на Твитер.

Оттаму нагласуваат дека доколку заканата се намали на одредена локација под итно ќе биде издадено ново соопштение за јавноста.

Полицијата ги предупреди граѓаните за зголемениот број на вооружени полициски патроли.

„Ќе забележите дека во моментов има поголем број полициски сили кои патролираат низ градот со специјална опрема. Причината е неспецифична закана против црквите. Ќе продолжиме да ве информираме“, додаде полицијата на Твитер.

Виенската полиција соопшти дека австриската внатрешна разузнавачка служба има информации дека во главниот град се планира напад со терористичка заднина и дека во вакви случаи вообичаени се превентивните мерки.

 

 

ИЗВОР: МИА