Извештај: Кремљ заговара радикално сценарио за ликвидација на Лукашенко и преземање контрола над белоруската армија

LinkSense.mk

Руското воено разузнавање (ГРУ) бара сценарио во кое белорускиот диктатор Александар Лукашенко ќе биде отстранет од функција, ликвидиран или инсценирано убиство, и неговата должност предадена на лице лојално на Русија, се вели во извештај на Институтот за глобални закани и изучување демократии „Роберт Лансинг“ од Довер, Делавер.

Роберт Ленсинг е поранешен американски државен секретар.

Кремљ е гневен на Лукашенко поради тоа што не дозволува активирање на армијата на Белорусија во руската војна во Украина. Белорускиот диктатор завчера изјави дека учество на 35.000 до 40.000 војници нема да измени ништо на теренот, и повика на мировни преговори.

Институтот од свои извори дознава дека рускиот претседател Владимир Путин дал таква инструкција по враќањето од средбата на лидерите на Организација на договорот за колективна безбедност (ОДКБ) во Ерменија минатата недела, која заврши со фијаско и непотпишување на заедничка резолуција.

Отстранувањето на Лукашенко ќе донесе место за Станислав Зас, човек лојален на Русија и под контрола на ГРУ, се вели во извештајот. Потоа, Русија гледа дека ОДКБ е неефикасна организација и со ова ќе покаже дека има целосна контрола над неа, а тековниот белоруски лидер би увидел кој стои зад измамата.

Според извештајот, ова е потврда на напорите на Русија да ја вовлече Белорусија во војната во Украина, а со намера да ја апсорбира и лиши од суверенитет.

Најверојатно, Кремљ цели да ги спои двете армии под една, руска команда. Засега, на патот на овие планови стои Лукашенко.

Агенцијата Белта претходно јави за ненадејното починување на Владимир Макеј, министер за надворешни работи на Белорусија. Неговата смрт доаѓа веднаш по објавувањето на извештајот на институтот „Роберт Ленсинг“.