Кинески научници: Пронајдено е антитело кое ги неутрализира сите варијанти на коронавирусот

LinkSense.mk

Кинески научници тврдат дека изолирале антитело кое може ефикасно да ги неутрализира сите видови на корона вирусот, повикувајќи се на лабораториски експерименти, но и оние на жив организам.

Во студијата објавена во вторникот, кинеските научници од различни институции, вклучително и Универзитетот Сун Јат Сен во Гуангжу и Универзитетот Жеџијанг во Хангжу, сугерираат дека би можеле да имаат решение за пандемијата Ковид 19.

Авторите тврдат дека моноклоналното антитело 35B5 во лабораториски услови, но и во истражување спроведено на жив организам, се покажало дека го неутрализира типот на ковид 19 без мутации, но и оние варијанти кои предизвикуваат загриженост.

Истражување на живи организми е спроведено на хуманизирани глувци.

Научниците, исто така, забележаа дека антителото делува на „многу мутирана“ делта варијанта, која е одговорна за смртоносните бранови на инфекција ширум светот, откако првпат се појави во Индија на почетокот на оваа година.