Ковачевски: Со владините мерки и политики европските пазари стануваат подостижни за нашите компании

LinkSense.mk

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и директорот на Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски, денеска посетија уште една компанија која средства од ИПАРД Програмата ги вложиле за иновација и трансформација на нивните производствени капацитети. Компанијата „Фор Лејди“ која се занимава со производство на хулахопки и чорапи започнале проект за развој на иновација и трансформација на бизнис моделот од линеарен во циркуларен.

Машините кои ги обезбедиле преку ИПАРД, го зголемиле капацитетот и квалитетот, имаат и дополнителен импакт во производствениот процес, односно ја исфрлаат употребата на пластика и користат енергетски ефикасни машини кои заштедуваат енергија.

„Владата прави сѐ за европските пазари повеќе да не се недостижни за нашите компании.

Со мерките и стратегиите кои ги спроведуваме создаваме услови европските земји да се потенцијал за создавање нови партнерства со компаниите од нашата земја.

Така вложуваме во економски раст, така ја правиме конкурентна и работната сила од нашата земја.

На тој начин правиме младите кои работата во наште домашни компании, нивното знаење, креативност, стручност и експертиза да биде препознаено и ценето на меѓународните пазари“ изјави премиерот Ковачевски за време на посетата.