Координиран вонреден инспекциски надзор на штипска Ортопедија

Епидемиолози од Институтот за јавно здравје-Скопје, но и тим од Државниот санитарен и здравствен инспекторат од утринава се во штипската Клиничка болница, со цел да се утврди состојбата, но и изворот на заразата од вирусот хепатит Ц кај 11
поранешни паценти на Одделението за ортопедија.

Ирина Бухова директор на Државниот санитарен и здарвствен инспекторат за МИА вели дека во текот на денот извршиле координарен вонреден инспекциски надзор при што согледана е целокупната епидемиолошка состојба во Клиничка болница Штип.

Во врска констатираната состојба, дадени се насоки за понатамошно постапување
во установата.

Во однос на бројот на пријавени заболени со хепатит Ц не се регистрирани нови случаи.

„За сите понатамошни активности се дадени препораки, како и за резултатите од дијагностичките постапки кај пациентите кои се во тек во релевантни институции, ќе бидете информирани дополните, од страна на ДСЗИ, ИЈЗ и МЗ“, се вели во соопштениетот од Државниот санитарен и здарвствен инспекторат.

Горе наведените инститеуции ја следат континуирано состојбата на терен и ќе бидат во непосреден контак со Клиничка болница Штип.

Инаку, вирусот хепатит Ц се пренесува преку крв и отворени рани.

Првите заболени пациенти се откриени во јули, кога првичната бројка беше шест, а во текот на минатата недела се искачи на 11 пациенти.