Ле Дриан: ЕУ ќе воведе санкции кон Москва

LinkSense.mk

Европската унија ќе воведе санкции кон Москва по „неприфатливиот“ влез на руските војници во регионот Донбас во Украина, изјави денеска францускиот министер за надворешни работи Жан-Ив Ле Дриан.

„Очигледно е дека ќе иницираме санкции“, рече Ле Дриан пред состанокот на европските министри за надворешни работи во Париз.

Според него, „тоа е кршење на меѓународното право“.

„Тоа е напад на суверенитетот и интегритетот на Украина, Русија се откажува од своите меѓународни обврски и договорите од Минск што ги потпиша“, рече Ле Дриан.

Тој истакна дека „ситуацијата е многу сериозна“.

Ле Дриан додаде дека европските лидери треба да пренесат три пораки – да заземат цврст став против дејствијата на Русија, да покажат солидарност со Украина и да покажат единство во Европа.

Извор: МИА