НЕДОВЕРБА ИЛИ…. : Од Кредит Свис одлеани дури 68 милијарди долари

LinkSense.mk

Швајцарската банка Кредит Свис денеска откри дека претрпела нето одлив на средства од 61,2 милијарди швајцарски франци (68,6 милијарди долари) за време на колапсот во првите три месеци од годинава што кулминираше со нејзино итно спасување од страна на домашниот конкурент УБС.

Погодениот швајцарски заемодавач објави еднократна добивка од 12,43 милијарди швајцарски франци за првиот квартал од 2023 година, поради контроверзното отпишување на 15 милијарди швајцарски франци на AT1 обврзниците од страна на швајцарскиот регулатор како дел од договорот.

Прилагодената загуба пред оданочување за овој квартал изнесува 1,3 милијарди швајцарски франци.

Швајцарските власти посредуваа во контроверзното спасување од 3 милијарди швајцарски франци, во текот на викендот на крајот на март, после колапсот на депозитите и цената на акциите на Кредит Свис, поради стравувањата од глобална банкарска криза предизвикана од падот на американската Банка на Силиконската долина.

Во извештајот за заработка, објавен утринава, кој може да биде последен во нејзината 167-годишна историја, Кредит Свис вели дека доживеале значителни нето-одливи на средства, особено во втората половина на март 2023 година, кои биле „ублажени, но сè уште не се промениле од 24 април 2023 година .“

Нето-одливите во првиот квартал изнесувале вкупно 61,2 милијарди, што е 5% од сопственоста на групацијата на крајот на 2022 година. Одливот на депозити претставуваше 57% од нето-одливите од единицата за управување со средства на Кредит Свис и Швајцарска Банка за периодот од 1 јаниари до 1 април.

„Во втората половина на март 2023 година, Кредит Свис доживеа значителни повлекувања на готовински депозити, како и необновување на орочени депозити доспеваат.

Депозитите на клиентите се намалија за 67 милијарди швајцарски франци во првиот квартал од 23-та година“, објави банката.

„Овие одливи, кои беа најакутни во деновите непосредно пред и по објавувањето на објавата за спојување, се стабилизираа на многу пониски стапки, но сè уште не се ‘свртеа’ до 24 април 2023.“

Постојат очекувања дека аквизицијата ќе биде завршена до крајот на оваа година, ако тоа е можно, но целосната апсорпција на работењето на Кредит Свис во УБС Груп најверојатно ќе трае три или четири години.

УБС денеска објави дека нејзиниот главен директор за ризик, Кристијан Блум, ќе остане на должност заради планираната аквизиција на Кредит Свис, одложувајќи го планираното предавање на Демиен Фогел на 1 мај, кој сега заради новонастанатата ситуација ќе биде раководител на интеграцијата.