Не е сигурно дека Макрон ќе освои апсолутно мнозинство на француските избори

LinkSense.mk
Не е сигурно дека францускиот претседател Емануел Макрон ќе добие апсолутно мнозинство во парламентот, покажаа излезните анкети откако новата левичарска коалиција постигна добар резултат во првиот круг од парламентарните избори.
Коалицијата на Макрон се очекуваше да освои меѓу 270 и 310 места во вториот круг од изборите на 19 јуни, со апсолутно мнозинство од 289, според проекциите на Елабе, додека левицата доби 170 до 220 места, многу повеќе отколку во 2017 година.
Изборите се одржуваат во два круга, резултатите од првиот круг не се јасен показател Првичните проекции на Елабе покажаа дека екстремно левиот политички ветеран Жан-Лук Меланшон и неговата коалиција Нупе ќе бидат изедначени со коалицијата на Макрон Заедно во првиот круг од изборите со 26,20 и 25,8 отсто од гласовите, соодветно. Но, бидејќи изборите се одржуваат во два круга, во 577 изборни единици, резултатите од првиот круг не се добар показател кој ќе го добие мнозинството во вториот круг.
Ова го доведува во прашање спроведувањето на реформите на Макрон, како што се пензиските реформи, за кои тој смета дека се клучни за воведување ред во јавните финансии. Информирани владини извори очекуваа дека коалицијата на Макрон ќе помине релативно лошо во првиот круг, бидејќи левицата профитираше од незадоволството на јавноста поради зголемените животни трошоци. Рекорден број на гласачи не излегле на гласање, повеќе од половина од нив.
Министерот: Не знаеме точно кој води „Проекциите изгледаат добро за Нупес, очигледно. Не ги негирам резултатите, но не знаеме точно кој е во водство“, рече министерот за европски прашања Клемент Бон во првиот круг.
Првичните проекции по претседателските избори покажаа дека Макрон е на пат да освои мнозинство во парламентот. Но, оттогаш не се појавува во јавноста и веќе две недели ја формира владата. Меланшон, од друга страна, формираше коалиција од неговата партија Неосвоена Франција, социјалистите, зелените и комунистите наречена Нов народен еколошки и социјален сојуз.
Проекциите сега покажуваат дека Макрон и неговите сојузници, вклучително и новата партија на поранешниот премиер Едуар Филип, би можеле да пропуштат дури 40 пратеници со мнозинство од 289. Четиринаесет министри на Макрон се кандидираат на изборите и би можеле да ги загубат своите работни места доколку не успеат. Меѓу нив е и Бон, близок соработник на Макрон.