Од денеска во Србија се влегува со задолжителен ПЦР тест, рестораните и трговските центри ќе работат до 20 часот

Од денеска за влез во Србија задолжителен е негативен ПЦР тест, не постар од 24 часа, освен за транзитните патници, кои мора за 12 часа да излезат од Србија, јави дописникот на МИА од Белград.

По денешната седница на Кризниот штаб, епидемиологот Бранислав Тиодоровиќ изјави дека се усвоени предлозите да се дозволи работа на трговски центри до 20 часот, како и дека сите услужни дејности ќе работат до 20 часот во работните денови. Кафулињата и рестораните можат да работат до 20 часот, наместо досега до 17 часот, притоа почитувајќи ги постојните мерки, „без употреба на музика во каква било смисла“, додаде тој. Мерките треба да бидат усвоени од Владата на Србија.

Тиодоровиќ оцени дека денешната седница на Кризниот штаб била „сериозна и тешка“ и додаде дека новите мерки ќе важат до петок, кога ќе се направи нова проценка на епидемиолошката состојба. Тогаш, како што кажа, ќе се процени дали тие мерки ќе бидат продолжени, изменети или дополнети.

Коментирајќи ја работата на кафулињата и рестораните без музика, тој оцени дека се смета „ дека луѓето се релаксираат со музика, дека не ги почитуваат мерките и постои можност за полесно пренесување на вирусот“.

Културните институции ќе продолжат да работат до 21 часот, додаде Тиодоровиќ