Од понеделник 10 денови „локдаун“ во Бугарија

LinkSense.mk

– Рестриктивни мерки за десет дена се воведуваат низ Бугарија од понеделник, најави министерот за здравство на Бугарија, Костадин Ангелов на брифинг во Советот на министри.

Посетите на ресторани се запрени, дозволени се само испораки за дома и канцеларии. Сите сопственици на хотели да ги организираат своите активности за посетителите да вечераат во собите.

Градинките престануваат да работат.

Суспендирани се посетите на казина, на сите комерцијални страници кои нудат непрехранбени производи со нето површина од над 300 квадратни метри, освен за прехранбени производи. Посетите на трговски центри и трговски центри се прекинати, а само аптеките, оптичарите, продавниците за миленичиња, хемиските средства за чистење, банките ќе продолжат да работат.

Се запира одржување конгреси и конференции, семинари, обуки, изложби и сл. настани во јавна форма. Спортските сали и базените престануваат да работат. Суспендирани се посети на киносали, музеи, часови за танцување и сл. Прослави, свадби и крштевки со повеќе од 15 лица не се дозволени.

Министерот Ангелов ги повика политичките лидери да ги преземат неопходните активности за да ја докажат својата грижа за секој поединец во земјата.

Инциденцата во земјата е во просек 483 проценти, што е деветто место во ЕУ, рече главниот државен инспектор за здравство, Ангел Кунчев.