Од утре во Германија бројни промени и нови правила

LinkSense.mk

Германската сојузна влада од утре донесува нов пакет помош и различни мерки со кои сака да го ублажи финансискиот притисок од инфлацијата и последиците од војната во Украина врз економијата и граѓаните. Промените ќе влијаат на милиони луѓе во Германија.

Јавен превоз

Во јуни, јули и август секој може да користи локален и регионален превоз низ Германија по поволна цена од 9 евра месечно. Продажбата на билетите во германската железница и бројните транспортни компании трае веќе неколку дена.

Билетот може да се користи еден месец во локален и регионален превоз низ Германија. Снижената понуда ќе биде достапна и во јули и во август, но тогаш треба да купите нов билет.

Подружницата на железницата „ДБ Регио“ сака на стартот да го зголеми својот капацитет во регионален промет за 250 патувања. Педесет дополнителни возови ќе се користат првенствено на туристичките линии. Железничката компанија Абелио, исто така, го зголемува капацитетот на популарните линии.

Гориво

Поевтинуваат бензините, дизелот и природниот гас, барем од јуни до август. Сојузната влада овие месеци го намалува данокот на гориво на горивата на минимум дозволено во Европската унија. Цените во наредните месеци ќе бидат:

• Литар бензин: околу 35 центи поевтини (30 центи намалување на данокот на енергија плус 5 центи заштеда на ДДВ)

Литар дизел: околу 17 центи поевтино (14 центи намалување на данокот на енергија плус 3 центи заштеда на ДДВ)

Еден мегават час природен гас: 4,54 евра помалку

Меѓутоа, АДАК и АЦЕ (ADAC и ACE – Autoclub Europa) советуваат да не чекате до 1 јуни за да наполните гориво. Прво, се очекуваат долги редици, а можно е и бензинските пумпи да продолжат да продаваат гориво по старата цена што ја купија претходниот месец за првите неколку денови од јуни.

Влегување во Германија

Од 1 јуни се укинува регулативата за 3Г за влез во Германија. Бидејќи бројот на заразени со корона продолжува да се намалува, министерот за здравство Карл Лаутербах вели дека условите за влез ќе бидат олеснети во текот на летото.

Укинувањето на правилото при влез во земјата ќе биде на сила до крајот на август. Од утре, оние што се враќаат и другите што влегуваат во земјата повеќе нема да мора да докажуваат дали се оздравени или тестирани. Регулативата која важи до денес, 31 мај, сè уште бара доказ за за сите лица над дванаесет години.

Греење

Од 1 јуни е олеснет Законот за субвенционирање на трошоците за парно, особено за оние кои имаат право на станбен надоместок. Ќе се применува до крајот на мај 2023 година. Германскиот Бундестаг усвои предлог-закон според кој, во услови на зголемени трошоци за парно, на корисниците на станбени поволности, меѓу другото, годинава ќе им се осигура и еднократна субвенција за парно.

Според нацртот, лицата финансирани според Сојузниот закон за помош при оспособување и Законот за помош во напредно оспособување, како и примателите на стипендии за стручно оспособување и надоместоци за обука ќе имаат право на еднократна финансиска помош.

За оние кои имаат право на надоместок за домување, субвенцијата треба да изнесува 135 евра (вклучен еден член на домаќинството) или 175 евра (вклучени два члена на домаќинството), со дополнителни 35 евра за секој дополнителен член на домаќинството. За останатите корисници субвенцијата треба да изнесува 115 евра.

Владата на својата веб-страница објави дека околу 710.000 домаќинства добиваат поддршка за домување, околу 370.000 луѓе добиваат поддршка според Сојузниот закон за помош за оспособување, околу 75.000 луѓе добиваат поддршка според Законот за помош во усовршувањето и дека има уште околу 65.000 луѓе добиваат помош за стручно оспособување.

Возачки дозволи од странство

Ако сакате вашата возачка дозвола од земја што не е членка на ЕУ да биде препишана во Германија, мора да положите теоретски и практичен испит – освен ако предметната земја има договор за признавање со Германија, како што се Швајцарија, Австралија, САД и Канада.

Возачките дозволи од Велика Британија и Северна Ирска, Албанија (со датум на издавање од 24 јануари 2017 година), Косово (од 1 март 2018 година) и Молдавија се нови на оваа листа на земји од 1 јуни.