ОН негираат дека Анкара од Киев добила поевтино житото

LinkSense.mk

Обединети нации негираат дека Турција добила попуст од 25 отсто на цените на житото од Украина во согласност со Договорот од Истанбул поддржан од ОН.

„Направивме многу истражувања, колку што е можно и можам да ви кажам дека немаше попуст во Договорот за Црноморската иницијатива, што беше потпишан во Истанбул. Изјави портпаролот на генералниот секретар на ОН, изјави Стефан Дуџарик.

На 22 јули Турција, ОН, Русија и Украина потпишаа Договор за повторно отворање на трите украински пристаништа Одеса, Чорноморск и Јужни за извозот на жито, што повеќе месеци беа блокирани поради руската инвaзија врз Украина.

 

МИА