Осум џамии во Кичево затворени заради коронавирусот

Во Кичево до вчера 30 лица беа заразени со коронавирусот од кои 25 се активни, а меѓу нив е и имамот на една градска џамија во Кичево.

-Од оваа причина одлучивме осум џамии претежно во и околу градското подрачје во Кичево времено да бидат затворени. Ние како муфтиство сметавме дека верниците што ја постеуваа џамијата кај што служеше заболениот имам, можаат сега да се распределаат во околните џамии за молитва, па затоа се одлучивме на ваков чекор, пред се да го заштитиме здравјето на верниците, рече кичевскиот Муфтија Мурат Ефенди Усеини.

Тој додаде дека џамиите ќе бидат затворени се до петок кога ќе има петочна молитва со строго почитување на здравствените препораки.